[Date Prev][Date Next]   [Thread Prev][Thread Next]   [Thread Index] [Date Index] [Author Index]

Re: [FC4] /dev/dsp permissions problems



It looks like pam_console is setting this up correctly
when I log in via console.

It looks like my problem is only occuring when I log
into KDE/Gnome via nx client. I suppose the since it's
logging in via ssh the permissions are not applied
like when logging in at the console.

How can I fix this properly? (My hot fix would be
setting this in rc.local)

------

pam_console should be setting that up for you when you
log in.

[mpeters laptop ~]$ ls -l /dev/ |grep dsp
crw-rw----  1 root    root    14,  12 Jun 15 08:23
adsp
crw-------  1 mpeters root    14,   3 Jun 15 08:23 dsp
[mpeters laptop ~]$ 

[root laptop mpeters]# cat
/var/run/console/console.lock 
mpeters[root laptop mpeters]# 

I had that problem before when I was trying to use
tmpfs for /var/run -
but something is disturbing pam_console from setting
the permissions for
you.

--- V V <felhasznal0 yahoo com> wrote:

> Err, My problem is that I have no audio in KDE. It
> complains about permission denied. If I manually set
> permissions I have sound in KDE... TIA
> 
> --- V V <felhasznal0 yahoo com> wrote:
> 
> > I just upgraded my FC3 to FC4. After the upgrade
> my
> > /dev/dsp, dev/mixer are set to:
> > 
> > crw-------  1 root root 14, 3 Jun 16 17:19
> /dev/dsp
> > crw-------  1 root root 14, 0 Jun 16 17:19
> > /dev/mixer
> > 
> > 
> > I tried setting /etc/udev/rules.d/50-udev.rules
> to:
> > 
> > SUBSYSTEM="sound",              GROUP="audio"
> > # audio devices
> > KERNEL=="dsp*",                 GROUP="audio",
> > MODE="0660"
> > KERNEL=="audio*",               GROUP="audio",
> > MODE="0660"
> > KERNEL=="midi*",                MODE="0660"
> > KERNEL=="mixer*",               GROUP="audio",
> > MODE="0660"
> > 
> > I have a group audio with gid = 504
> > 
> > when I run udevtest this is the output:
> > 
> > # udevtest /sys/class/sound/dsp dsp
> > udevtest.c: looking at device '/class/sound/dsp'
> > from
> > subsystem 'sound'
> > udevtest.c: opened class_dev->name='dsp'
> > udev_rules.c: no rule found, use kernel name 'dsp'
> > udev_add.c: creating device node '/dev/dsp', major
> =
> > '14', minor = '3', mode = '0660', uid = '0', gid =
> > '504'
> > 
> > this would indicate that the device would be
> created
> > with 0660 for root.audio but it's not.
> > 
> > If I manually set the permissions/owner device
> works
> > fine...
> > 
> > here's some additional info:
> > # lsmod | grep snd
> > snd_trident            52581  0
> > gameport               18633  2 snd_trident
> > snd_ac97_codec         75961  1 snd_trident
> > snd_seq_dummy           3653  0
> > snd_seq_oss            37057  0
> > snd_seq_midi_event      9153  1 snd_seq_oss
> > snd_seq                62289  5
> > snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi_event
> > snd_pcm_oss            51185  0
> > snd_mixer_oss          17857  1 snd_pcm_oss
> > snd_pcm               100169  3
> > snd_trident,snd_ac97_codec,snd_pcm_oss
> > snd_timer              33605  2 snd_seq,snd_pcm
> > snd_page_alloc          9669  2
> snd_trident,snd_pcm
> > snd_util_mem            4673  1 snd_trident
> > snd_mpu401_uart        10049  1 snd_trident
> > snd_rawmidi            30305  1 snd_mpu401_uart
> > snd_seq_device          8781  5
> >
>
snd_trident,snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq,snd_rawmidi
> > snd                    57157  11
> >
>
snd_trident,snd_ac97_codec,snd_seq_oss,snd_seq,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_pcm,snd_timer,snd_mpu401_uart,snd_rawmidi,snd_seq_device
> > soundcore              10913  1 snd
> > 
> > 
> > The audio device is a crappy onboard AC97 device.
> > 
> > Thanks in advance...
> > 
> > __________________________________________________
> > Do You Yahoo!?
> > Tired of spam?  Yahoo! Mail has the best spam
> > protection around 
> > http://mail.yahoo.com 
> > 
> 
> 
> 
> 		
> ____________________________________________________
> 
> Yahoo! Sports 
> Rekindle the Rivalries. Sign up for Fantasy Football
> 
> http://football.fantasysports.yahoo.com
> 


__________________________________________________
Do You Yahoo!?
Tired of spam?  Yahoo! Mail has the best spam protection around 
http://mail.yahoo.com 


[Date Prev][Date Next]   [Thread Prev][Thread Next]   [Thread Index] [Date Index] [Author Index]