[Date Prev][Date Next]   [Thread Prev][Thread Next]   [Thread Index] [Date Index] [Author Index]

Re: Swap Space Not Being Used?



On Thu, 2006-09-21 at 16:04 -0600, Charles Curley wrote:
> On Thu, Sep 21, 2006 at 05:33:40PM -0400, RICHARD wrote:
> > I'm using FC4 on a Dell Inspiron 2200 (for over 1 year). OOo has started
> > crashing when working with inserting large picture files (although I've
> > worked with them in the past without problem). I noticed in xosview that
> > the physical memory (0.5GB) quickly goes up near the maximum and then OOo
> > exits. I also noticed that the swap space (which I believe is about 1GB)
> > always shows exactly zero. (On a 2gb memory dual opteron system, xosview
> > reports 845mb.) Shouldn't xosview show some swap space being used?
> 
> I don't know about xosview, as I don't use it. But free might or might
> not show any swap in use during normal usage. e.g:
> 
> $ free -m
>              total       used       free     shared    buffers     cached
> Mem:          1519       1484         35          0        193        852
> -/+ buffers/cache:        437       1081
> Swap:         4094          1       4093
> 
> shows four GB of swap mounted and one megabyte of swap in use.
> 
> # free -m
>              total       used       free     shared    buffers     cached
> Mem:           234        230          4          0         26         60
> -/+ buffers/cache:        143         91
> Swap:            0          0          0
> 
> shows swap off.
> 
> > 
> > Here is the partition table reported by fdisk:
> > 
> 
> >    Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
> 
> > /dev/hda6            2570        2697     1028128+  82  Linux swap /
> > Solaris
> 
> > Any ideas on how I can check on whether swap is being used and/or turn
> > sway back on if it is actually not being used?
> 
> First, to ensure that swap is turned on at boot, be sure it is in
> /etc/fstab. e.g I have:
> 
> LABEL=SWAP-hda6  swap       swap    defaults        0 0
> 
> or maybe, if you aren't a fan of disk labels:
> 
> /dev/hda6        swap       swap    defaults        0 0
> 
> Then simply run:
> 
> swapon /dev/hda6
> 
> to get it running. No response, in Unix tradition, indicates
> success. If swap is already enabled on that partition, you'll see:
> 
> # swapon /dev/hda6
> swapon: /dev/hda3: Device or resource busy
> 
> -- 
> fedora-list mailing list
> fedora-list redhat com
> To unsubscribe: https://www.redhat.com/mailman/listinfo/fedora-list

I can't get swapon to work and I'm sure swap is off.

[root ophth-bilora chippy]# free -m
             total       used       free     shared    buffers
cached
Mem:           495        487          7          0         26
203
-/+ buffers/cache:        258        237
Swap:            0          0          0
[root ophth-bilora chippy]# /sbin/swapon /dev/hda6
swapon: /dev/hda6: Invalid argument


[root ophth-bilora chippy]# cat /etc/fstab
# This file is edited by fstab-sync - see 'man fstab-sync' for details
/dev/VolGroup00/LogVol00 /                       ext3    defaults
1 1
LABEL=/boot             /boot                   ext3    defaults
1 2
/dev/devpts             /dev/pts                devpts  gid=5,mode=620
0 0
/dev/shm                /dev/shm                tmpfs   defaults
0 0
/dev/proc               /proc                   proc    defaults
0 0
/dev/sys                /sys                    sysfs   defaults
0 0
LABEL=SWAP-hda6         swap                    swap    defaults
0 0
/dev/hda2               /mnt/windows            ntfs    ro,umask=0222
0 0
/dev/hdb                /media/cdrecorder       auto
pamconsole,exec,noauto,managed 0 0


Here is what dmesg shows:

Kernel command line: ro root=/dev/VolGroup00/LogVol00 rhgb quiet
resume2=swap:/dev/hda6
audit(1158897380.741:4): avc:  denied  { unlink } for  pid=1852
comm="swapon" name="blkid.tab.old" dev=dm-0 ino=1733754
scontext=system_u:system_r:fsadm_t tcontext=root:object_r:etc_t
tclass=file
Unable to find swap-space signature
Unable to find swap-space signature
Unable to find swap-space signature
Unable to find swap-space signature
Unable to find swap-space signature
Unable to find swap-space signature


A few days ago (right before this problem started), I installed acpitool
and I tried to do a suspend (which didn't work). I think that screwed
something up!

Rick B.




[Date Prev][Date Next]   [Thread Prev][Thread Next]   [Thread Index] [Date Index] [Author Index]