[Date Prev][Date Next]   [Thread Prev][Thread Next]   [Thread Index] [Date Index] [Author Index]

Re: Madwifi on FC6 - Wireless Card Misconfigures as Ethernet



kalinix wrote:

On Mon, 2007-01-08 at 01:08 -0500, Temlakos wrote:
Anyone:

Just installed FC6 on a Dell Inspiron 1200 having a Netgear Dual Band Wireless Card Model WAG511.

I installed the madwifi and kmod-madwifi packages for the latest kernel--an i686 kernel; I made sure of that.

But the hardware device is misconfigured as though it were an Ethernet card, and not a Wireless card.

As a result, the system doesn't even know that it has a wireless card in place.

Attempts to establish a "New Wireless Connection" require me to specify "Other Wireless Card"--and no Netgear cards show up. Any device I try to put in, won't probe for the MAC address.

Result: I can't configure wireless settings, nor put in a WEP pass-key.

And when I force the MAC address, the drivers still won't run.

What now, short of reverting to FC4 to get back my last known good setup?

Temlakos


I can only tell how I fixed this for an atheros card, using the same
driver (madwifi)

"su -" to become root and edit /etc/modprobe.conf ("using your favorite
editor" ;) )

remove the line containing wifi0

add a line "alias ath0 ath_pci"

and reboot.

After reboot you will be able to see ath0 as wireless card and configure
it in Network Manager


Again, this is how I did and worked for me.


HTH,



Calin Cosma

=================================================
I haven't lost my mind; I know exactly where I left it.

It did. All I had to do was to change the alias. Of course what happened is that the Hardware tab in system-config-network gained a /new line/ that showed ath-pci as a Wireless deviced nicknamed ath0. Once I had that, I could set up a new wireless connection, save it to the profile, and activate it.

I still have a long way to go to configure the laptop for all I want on FC6, but now I know it's worth it.

For the benefit of /any other user/ who has the same problem: I flatly don't know why "wifi0" looks like an Ethernet peripheral when it's not supposed to be. But Calin is right: the proper alias is /ath0/ and if "ath-pci" has any other alias, you have to change it. I used "su" to become root, changed to /etc, and then used vim (that /is/ my favorite command-line-started editor) to edit the file modprobe.conf.

I still say this is a bug in system-config-network, or perhaps in the madwifi or kmod-madwifi rpm. Somebody ought to report that. Workarounds are fine, but this is exactly the sort of thing that is going to make people throw up their hands in frustration.

Unless we all want to set up a standard for /certification/ as a Fedora technician. But that's another topic.

In the meantime: Thanks, Calin, for your help, and for responding far more quickly (ten hours) than a Microsoft techie would have.

Temlakos


[Date Prev][Date Next]   [Thread Prev][Thread Next]   [Thread Index] [Date Index] [Author Index]