[Date Prev][Date Next]   [Thread Prev][Thread Next]   [Thread Index] [Date Index] [Author Index]

Next steps to diagnose missing sound?



First some details on the system and what I'm seeing in log files:

Kernel: 2.6.23.9-85.fc8
System: Dell Inspiron XPS 1710

Audio device details: (from /root/scsconfig.log)

------- /etc/modprobe.conf ------ (only the snd lines)
remove snd-hda-intel { /usr/sbin/alsactl store 0 >/dev/null 2>&1
|| : ; }; /sbin/modprobe -r --ignore-remove snd-hda-intel
options snd cards_limit=8
alias snd-card-0 snd-hda-intel
options snd-hda-intel index=0
alias snd-card-7 snd-usb-audio
options snd-usb-audio index=7

------- /etc/asound.conf --------
#Generated by system-config-soundcard
#If you edit this file, don't run system-config-soundcard,
#all your changes here could be lost.
#HWCONF
#DEV 0
pcm.!default { type plug slave {  pcm "hw:0,0" }}
ctl.!default { type hw card 0 }

------- aplay -l --------
aplay: device_list:205: no soundcards found...

------- amixer --------

------- /proc/asound/version --------
Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.15 (Tue Nov 20
19:16:42 2007 UTC).

------- rpm -q alsa-lib --------
alsa-lib-1.0.15-1.fc8

------- rpm -q alsa-utils --------
alsa-utils-1.0.15-1.fc8

------- /proc/asound/modules --------
 0 snd_hda_intel

------- /proc/asound/pcm --------
00-01: STAC92xx Digital : STAC92xx Digital : playback 1
00-00: STAC92xx Analog : STAC92xx Analog : playback 1 : capture 1

<snip />

class: AUDIO
bus: PCI
detached: 0
driver: snd-hda-intel
desc: "Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) High Definition Audio
Controller"
vendorId: 8086
deviceId: 27d8
subVendorId: 1028
subDeviceId: 01ce
pciType: 1
pcidom:    0
pcibus:  0
pcidev: 1b
pcifn:  0


Here's output from lsmod:

[root prez ~]# lsmod | grep snd
snd_hda_intel         274529  1 
snd_seq_dummy           6725  0 
snd_seq_oss            29889  0 
snd_seq_midi_event      9793  1 snd_seq_oss
snd_seq                44849  5
snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi_event
snd_seq_device         10061  3 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq
snd_pcm_oss            37569  0 
snd_mixer_oss          16705  2 snd_pcm_oss
snd_pcm                63685  2 snd_hda_intel,snd_pcm_oss
snd_timer              20549  2 snd_seq,snd_pcm
snd_page_alloc         11337  2 snd_hda_intel,snd_pcm
snd_hwdep              10309  1 snd_hda_intel
snd                    43461  9
snd_hda_intel,snd_seq_oss,snd_seq,snd_seq_device,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_pcm,snd_timer,snd_hwdep
soundcore               9633  2 snd


>From /root/scsound.log:
<snip />
----------- Kudzu -------------
Desc:           Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) High Definition
Audio Controller
Driver:         snd-hda-intel
Device:         None

>From /root/scsrun.log:
------- System Config Soundcard Log --------
Mon Jan 21 22:37:23 EST 2008

ALSA lib pcm_hw.c:1207:(_snd_pcm_hw_open) Invalid value for card
aplay: main:546: audio open error: No such device
amixer: Mixer attach default error: No such file or directory
ProbeCards, method =  hal
--------- Card 0 --------
Active 1
Vendor: Intel Corporation
Model: 82801G (ICH7 Family) High Definition Audio Controller
Driver: snd-hda-intel

Volume: 75
Devices:
[[0, ' STAC92xx Analog '], [1, ' STAC92xx Digital ']]
Test device 0


I included all this so it'd answer as many questions as possible up
front.  The files /root/scsconfig.log, /root/scsound.log,
and /root/scsrun.log were generated by the Soundcard Detection applet. 

My sound just stopped working a few weeks ago.  I haven't changed
anything in the config, apart from whatever changed due to recent
package updates via yum.  I didn't notice that the sound stopped working
until last night when I tried to use it to do some grad school work.
Yikes!!  I need some ideas on next steps to diagnose and fix the
problem.  I see an error message in /root/scsrun.log.  I looked at the
code and it appears to be an index number (which is 0, correct?).  

Sorry if all this just repeats a recent discussion.

-- Mark C. Allman, PMP
-- Allman Professional Consulting, Inc.
-- www.allmanpc.com, 617-947-4263

BusinessMsg -- the secure, managed, J2EE/AJAX Enterprise IM/IC solution





[Date Prev][Date Next]   [Thread Prev][Thread Next]   [Thread Index] [Date Index] [Author Index]