[Date Prev][Date Next]   [Thread Prev][Thread Next]   [Thread Index] [Date Index] [Author Index]

Re: queer dns access problem



It sounds like it is a networking issue.  If it didn't have the correct gateway it makes sense that you would be able to access everything locally on your subnet, but when it comes time to get out of your subnet it wouldn't know the route to get there.  Other possibilities are your firewall/router just doesn't allow your IP outbound or there is a NAT mis-configuration.  Does your server require a static 1-to-1 NAT or should it fall into a pool?




----- "Bill Tangren" <bjt usno navy mil> wrote:
> > Earlier you said you could ssh out of the broken box.  Can you ssh
> to the
> > same segment or to a remote network?  Can you log in to the box
> twice and
> > start a packet capture while you attempt a dns lookup?  This might
> show us
> > if it is related to firewalling or routing.
> 
> 
> If by the same segment, you mean within the same 10.1.5.x domain, I
> can
> ssh if I use the IP number to the same segment (there are errors, but
> it
> ultimately succeeds), but I cannot ssh out of the segment, with or
> without
> IP number. Also, I can ssh into the broken box from within the
> segment.
> 
> 
> >
> > Ian
> >
> > ----- "Bill Tangren" <bjt usno navy mil> wrote:
> >> > On Dec 13, 2007 8:02 AM, Bill Tangren <bjt usno navy mil> wrote:
> >> >
> >> >> >
> >> >> > OK. Is the /8 netmask a cut and paste error too?
> >> >>
> >> >> No, it is correct.
> >> >>
> >> >> >
> >> >> > Your trouble could be a routing issue: 10.1.5.58/8 and
> >> 10.1.1.46/8 are
> >> >> > on the same subnet as far as the network layer is concerned
> so
> >> there
> >> >> is
> >> >> > no reason to go to the default route.  Thats why I asked for
> a
> >> >> > traceroute too -- or mtr if you have it installed and it will
> >> work.
> >> >> >
> >> >> > # mtr -rnc 10 DNS.SERVER.IP.ADDRESS
> >> >> >
> >> >> > What netmask is the firewall using for the interface?
> >> >>
> >> >>
> >> >> When the network guy comes in this afternoon, I'll ask. This
> still
> >> >> doesn't
> >> >> explain why it works for one machine, but not the other, when
> both
> >> are
> >> >> set
> >> >> the same.
> >> >
> >> > I am assuming you've done the usual stuff
> >> >
> >> > double checked /etc/resolv.conf
> >> >
> >> > checked /etc/nsswitch.conf
> >>
> >>
> >> Did these two.
> >>
> >> >
> >> > Pinged the default gateway.
> >> >
> >>
> >> Ping is shut off on the gateway. I'll ask the firewall guy to turn
> it
> >> on
> >> long enough to test this.
> >>
> >> > Checked the network cabling back to the switch.
> >>
> >> Yes, other computers work just fine with this cabling.
> >>
> >> >
> >> > Checked the patch cable.
> >> >
> >>
> >> Patch cable? What is that?
> >>
> >> > ifconfig to make sure the interface is actually up.
> >> >
> >>
> >> yep.
> >>
> >> > ethtool to check that speed and duplex are as expected.
> >> >
> >>
> >> Didn't think to do this. Will try it on Monday.
> >>
> >> > Can't think of anything else offhand.
> >> >
> >>
> >> Thanks for the help.
> >>
> >> > --
> >> > Stephen Carville
> >> >
> >>
> >>
> >>
> 
> -- 
> redhat-list mailing list
> unsubscribe mailto:redhat-list-request redhat com?subject=unsubscribe
> https://www.redhat.com/mailman/listinfo/redhat-list



[Date Prev][Date Next]   [Thread Prev][Thread Next]   [Thread Index] [Date Index] [Author Index]